Pigmentvlekken

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken komen veel voor, en is iets waar bijna iedereen in zijn leven last van krijgt. De zon, of uv-straling, is de meest voorkomende oorzaak pigmentverstoringen. De vlekken bestaan uit een opeenhoping van pigment, ofwel melanine. Bij een toename van pigment op één plek spreken we van hyperpigmentatie.

Ook al kunnen pigmentvlekken meestal geen kwaad, wordt het door veel mensen toch als cosmetisch storend ervaren. Wil je graag van je pigmentvlek(ken) af? Dan kun je bij Huidtherapie Schuytgraaf terecht voor het effectief behandelen van pigmentverstoringen.

Wij kunnen pigmentvlekken effectief verwijderen, met een mooi en langdurig resultaat.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Door verschillende oorzaken kan de verdeling van het pigment in de huid verstoord raken. De bekendste oorzaak is de overmatige blootstelling aan uv-straling door de zon of zonnebank. Daarnaast kunnen hormonale veranderingen/schommelingen, huidveroudering of huidbeschadiging leiden tot hyperpigmentatie. Pigmentvlekken kunnen zich in de oppervlakkige (lichtbruin van kleur) of in de diepere huidlagen (blauw tot grijze kleur) bevinden. Een pigmentvlek in de diepere huidlagen (dermis) is helaas lastig te behandelen. Gelukkig zijn de meeste vormen van hyperpigmentatie wel goed te behandelen.

Soorten pigmentvlekken

Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat voor soort pigmentvlek je hebt. De huidtherapeut analyseert tijdens de intake jouw huid en stelt aan de hand daarvan een behandelplan op. Er zijn verschillende vormen pigmentvlekken waar je last van kunt hebben.

  • Ouderdomsvlekken zijn bruine vlekken in het gezicht, op het decolleté of op de handen. Ze worden ook wel zonnevlekken genoemd. Ze ontstaan door een overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon en de zonnebank.
  • Zwangerschapsmasker/melasma zijn pigmentvlekken in het gezicht die ontstaan door een combinatie van zwangerschapshormonen en UV blootstelling. De bruine vlekkerige verkleuring ziet eruit als een masker. Vandaar de benaming zwangerschapsmasker.
  • Postinflammatoire hyperpigmentatie ontstaat als gevolg van een beschadiging van de huid door bijvoorbeeld acne, eczeem, waterpokken of jeukende huiduitslag. Er ontstaan dan pigmentvlekken die we postinflammatoire hyperpigmentatie noemen.
  • Cafe-au-lait vlek is een pigmentvlek waarvan de naam te danken is aan de ovale koffiekleurige vlek in de huid. Het is een goedaardige pigmentvlek die al bij de geboorte aanwezig kan zijn.
  • Vitiligo is een goedaardige huidaandoening die gekenmerkt wordt door grillige melkwitte vlekken. In tegenstelling tot de bovengenoemde pigmentvlekken is dit een vreemde eend in de bijt. Vitiligo wordt niet gekenmerkt door bruine pigmentvlekken maar witte vlekken. Dit komt omdat de pigmentcellen kapot gaan en geen pigment meer kan vormen op deze plekken.

Hoe behandelen wij pigmentvlekken?

Tijdens het gratis eerste consult bespreekt de huidtherapeut de behandelmogelijkheden. De behandelmethode wordt bepaald aan de hand van het huidtype, de diepte van het pigment en de locatie van de pigmentvlek. Bovendien wordt ook veel aandacht besteed aan voorlichting en huidverzorging om nieuwe pigmentvlekken zoveel mogelijk te voorkomen.

Bij pigmentvlekken maken wij gebruik van de volgende behandelingen:

IPL behandeling

Peeling

Cryotherapie

Camouflagetherapie

Back to top