Oedeem

Oedeem

Bij oedeem houdt het lichaam vocht vast in bepaalde lichaamsdelen. We zien oedeem voornamelijk in de voeten, enkels en knieën. In sommige gevallen komt het ook voor in de buik of longen. Overtollig vet wordt normaal gesproken afgevoerd via de aderen, maar bij problemen binnen de bloedsomloop kan er vocht blijven zitten. Dit resulteert in vochtophopingen, ofwel oedeem.

Er zijn twee soorten oedeem. Bij lymfoedeem is er sprake van een abnormale ophoping van lymfevocht en eiwitten in het lichaamsweefsel, als gevolg van een verstoorde aan- en afvoer van lymfevocht. Lipoedeem is een ophoping van vet en vocht en komt meestal symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën.

Wat is oedeem? 

Het lymfestelsel is ontzettend belangrijk voor het lichaam. De lymfevaten voeren vocht af en maken onderdeel uit van het immuunsysteem. Wanneer dit proces niet goed functioneert en overtollig vocht niet goed wordt afgevoerd ontstaan vochtophopingen in de huid en onderliggende weefselstructuren. Een ander woord voor vochtophoping is oedeem. Dit veroorzaakt stijfheid, een zwaar gevoel, zwelling en soms pijnklachten. Oedeem kan op allerlei plaatsen in het lichaam voorkomen maar komt het vaakst voor in de benen, armen of in het gezicht. 

Het ontstaan van oedeem kan komen door een operatie of de behandeling van kanker zoals chemotherapie of bestraling.

Welke oedeemvorm heb ik?

Als we praten over oedeem dan kunnen we het hebben over twee verschillende vormen: lipoedeem en lymfoedeem. Qua naam lijken ze erg op elkaar maar ze zijn zeer verschillend.

  • Lipoedeem, of vetzwelling is een chronische aandoening van het vetweefsel. Helaas maar waar: lipoedeem komt eigenlijk alleen bij vrouwen voor. Bij lipoedeem is er sprake van een vet- en vochtophoping, wat pijnlijke klachten op kan leveren. Bij lipoedeem spreken we van een “vet-aanmaakstoornis”. Het is goed om te weten dat deze aandoening niet veroorzaakt wordt door te veel te eten.
  • Lymfoedeem betekent dat er te veel lymfevocht ophoopt op specifieke plaatsen zoals in de benen of armen. Het is een gevolg van verstoord evenwicht tussen de aanmaak en de afvoer van lymfe. Lymfoedeem is een “vochtafvoerstoornis”. Primair lymfoedeem is al vanaf de geboorte aanwezig door een tekort aan lymfevaten. Secundair lymfoedeem ontstaat pas later door een beschadiging aan de lymfevaten of lymfeklieren.

Hoe wij oedeem behandelen

Voor de behandeling van oedeem maken wij gebruik van oedeemtherapie. Dit is een verzamelnaam voor verschillende behandelmethodes die samen het beste resultaat kunnen behalen. Bij oedeemtherapie gebruiken we technieken als:

  • Lymfetaping
  • Therapeutische elastische kousen en andere compressiehulpmiddelen
  • Beweging- en ademhalingsoefeningen
  • Huidverzorgingsadviezen
Back to top