Huidveroudering
Het is onvermijdelijk en we krijgen er allemaal mee te maken: huidveroudering. Het natuurlijke huidverouderingsproces begint vaak rond je 20ste levensjaar, maar wordt echter pas echt zichtbaar tussen de 35 en 40 jaar. Uitwendige factoren zoals overmatige blootstelling aan uv-straling of erfelijke factoren kunnen van invloed zijn op de snelheid waarop de huid veroudert. Ook leefstijl speelt hierbij een rol.
Tekenen van huidveroudering als ouderdomsvlekjes, ouderdomswratten of een zonbeschadigde huid kunnen door middel van huidtherapeutische behandelingen verwijderd of verbeterd worden. We spreken dan van huidverjonging.
Wat is huidveroudering?
Huidveroudering is een natuurlijk proces. We krijgen er allemaal vroeg of laat mee te maken. Bij huidveroudering gaat het stofwisselingsproces in de cellen achteruit waardoor nieuwe cellen minder snel aangemaakt worden. Dit kan zorgen voor een dunnere huid of een langduriger helingsproces bij huidbeschadiging.
Huidveroudering wordt beïnvloed door intrinsieke en extrinsieke factoren.
Intrinsieke, ofwel inwendige huidveroudering heeft te maken met het biologische huidverouderingsproces. Dit is erfelijk bepaald. Genetische factoren en de daling van de oestrogeenspiegel (hormonale veranderingen) vallen onder intrinsieke huidverouderingsfactoren. Ook de mimiek van het gezicht kan hierin een rol spelen.
Extrinsieke (uitwendige) huidveroudering kijkt naar alle invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan uv-straling en de (overmatige) blootstelling hieraan. Ook roken, alcohol, overgewicht, voeding, verkeerde huidverzorging of overmatig cosmeticagebruik kunnen huidveroudering versnellen of verergeren.
Wanneer begint huidveroudering?
Huidveroudering begint al vanaf je twintiger jaren. Je kunt het dan nog niet zien. Dat komt vaak pas rond je 35ste of 40ste levensjaar. Hoe goed je voor je huid zorgt op vroegere leeftijd heeft invloed op hoe jouw huid eruit komt te zien op latere leeftijd. Daarom is het van belang om op tijd te beginnen met het tegengaan van huidveroudering.
Kun je huidveroudering tegengaan?
Huidveroudering kun je helaas nooit helemaal tegengaan. Het is een natuurlijk proces. Wel kun je een aantal dingen doen om het proces te vertragen. Het meest belangrijke middel tegen huidveroudering: zonnebrand! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar het is zo belangrijk. Naast de vergrote kans op ziektes als huidkanker is uv-straling ook funest voor de huidconditie. Wij raden je daarom aan om elke dag minimaal SPF 30 te smeren. Hoger mag natuurlijk altijd. Dus óók als het niet zonnig is.
Zorg dat je genoeg vitamines en antioxidanten binnenkrijgt door middel van je voeding en rook niet. Daarnaast kun je overwegen huidverjongingsbehandelingen te ondergaan, zoals medische microneedling.
Vormen van huidveroudering
Huidveroudering is een overkoepelende term. Meerdere huidaandoeningen kunnen vallen onder de noemer ‘huidveroudering’:
- Donkere kringen onder de ogen: Iedereen heeft ze wel na een nachtje slecht slapen, maar het kan ook zijn dat je altijd donkere kringen onder je ogen hebt. Dit kan familiair bepaald zijn of het gevolg zijn van huidveroudering of huidverslapping.
- Huidbultjes: Hoe ouder je wordt, hoe meer bultjes en plekjes er verschijnen op je lichaam of in je gezicht. Vaak zijn deze bultjes goedaardig. We noemen ze ook wel goedaardige huidtumoren. Dat klinkt heel eng, maar deze bultjes richten geen schade aan het lichaam aan. Bultjes kunnen veroorzaakt worden door verstopte talgklieren, woekering van bindweefselvezels, ontstekingen of door stuwing in oppervlakkige bloedvaatjes.
- Ouderdomsvlekken: Pigmentvlekken komen veel voor, en is iets waar bijna iedereen in zijn leven last van krijgt. De vlekken bestaan uit een opeenhoping van pigment, ofwel melanine. Bij een toename van pigment op één plek spreken we van hyperpigmentatie. De zon, of uv-straling, is de meest voorkomende oorzaak pigmentverstoringen. Daarnaast kunnen hormonale schommelingen, huidveroudering of huidbeschadiging leiden tot hyperpigmentatie.
- Ouderdomswratten: Ouderdomswratten, of verruca seborrhoica, komen zoals de naam al doet vermoeden met de leeftijd. Ze zijn geel/bruin van kleur en hebben een ruw oppervlak. Ouderdomswratten zijn gelukkig goedaardig, en zijn dus geen gevaar voor de gezondheid. Deze huidaandoening komt voor bij zowel mannen als vrouwen en is relatief makkelijk te behandelen.
- Zonbeschadigde huid: Poikiloderma van Civatte, ook bekend als zonnehals, is een goedaardige huidafwijking dat voorkomt op de zon beschenen delen van de huid. De huid vertoont een roodbruine grillige verkleuring op de hals en kan het zich uitbreiden richting de oren, de nek en het decolleté. Opvallend is dat de huid onder de kin en direct achter de oren niet is aangedaan omdat daar meestal geen zon komt. We zien Poikiloderma van Civatte vooral bij vrouwen van middelbare leeftijd.
- Zonnevlekken: Deze vlekjes worden, zoals de naam doet vermoeden, veroorzaakt door blootstelling aan de zon (uv-straling). Zonnevlekken zijn een gevolg van pigment tussen de huidcellen en een woekering van pigmentcellen. Hoe meer je in de zon zit, hoe meer hoe sneller deze vlekken kunnen voorkomen.
Behandelingen bij huidverjonging
Om huidveroudering tegen te gaan kunnen we verschillende huidbehandelingsmethodes inzetten. We kunnen het huidverouderingsproces natuurlijk niet stilzetten, wel kunnen we ervoor zorgen dat vlekjes, bultjes, of rimpels minder zichtbaar worden.
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, daarom is het van belang om zo vroeg mogelijk te beginnen met het onderhouden van de huid.
IPL-behandeling
Medische peelings
Medische microneedling
DS VLine
PRX-T33