Litteken

Litteken

Door verwonding kan een litteken ontstaan. Misschien ben je geopereerd, gevallen, bevallen of heeft je huid een flinke klap gehad van een huidaandoening. Soms vertellen littekens een verhaal die je liever niet meer wilt vertellen, herinnert het je aan een naar moment of heb je pijn of jeuk door jouw litteken.

Dan kun je je deze laten behandelen. Een huidtherapeut kan jouw litteken niet verwijderen maar wel verminderen of je ontlasten van de bijkomende pijn. Dat doen we bijvoorbeeld door middel van de SkinPen, littekenmassage of litteken taping.

Waar krijg je littekens van? 

Een litteken ontstaat wanneer de huid zich herstelt na huidbeschadiging welke bijvoorbeeld is veroorzaakt door een ongeluk, operatie of huidziekte. Als de bovenste laag van de huid, de opperhuid, als enige beschadigd is zal er niet zo snel een litteken optreden. Maar hoe groter de huidbeschadiging, hoe langer het genezingsproces en hoe groter de kans dat je een litteken krijgt. 

Littekens worden gevormd door littekenweefsel wat voor een groot deel bestaat uit bindweefsel, ofwel collageen. 

Wat voor litteken heb ik?

Er zijn een aantal verschillende soorten littekens:

  • Acne littekens:Na actieve acne kun je achterblijven met acne littekens. De huid ziet er door de putjes en bobbels onregelmatig uit. We zien deze littekens vaak op de wangen, de kin en op de boven rug. Acne littekens kunnen ook ontstaan door veel krabben en het zelf uitknijpen van puistjes. 
  • Automutilatie littekens: Zelfbeschadiging is het bewust beschadigen van je eigen lichaam. Dit komt vaak voor als symptoom bij verschillende psychiatrische aandoeningen. Vaak doen deze littekens mensen denken aan een donkere periode in hun leven, en dit zou een keuze kunnen zijn om de littekens te willen laten behandelen. 
  • Atrofisch litteken: Vaak ontstaat dit soort litteken bij huidaandoeningen die gepaard gaan met ontstekingsreacties zoals acne en waterpokken. Ook na operaties kunnen atrofische littekens ontstaan, bijvoorbeeld na een heupoperatie of na het verwijderen van een moedervlek. Tijdens het genezingsproces wordt er te weinig bindweefsel geproduceerd waardoor er een dun laagje huid ontstaat. Hierdoor is het litteken ingezonken in de huid en zichtbaar als een deukje of putje. Het misschien wel meest voorkomende voorbeeld van atrofische littekens zijn huidstriemen, beter bekend als striae.
  • Hypertrofisch litteken: Tegenovergesteld van een atrofisch litteken is een hypertrofisch litteken juist een verheven litteken door een overschot aan bindweefselcellen. Het onderhuids littekenweefsel voelt hard aan en is meestal rood van kleur door een verhoogde bloedvoorziening. Hypertrofische littekens komen vaker voor op plekken als de oren, het borstbeen en de schouders.

Littekens behandelen

We kunnen littekens helaas nooit helemaal doen verwijderen omdat dit een diepere beschadiging in de huid is. Wel kunnen we het litteken vaak verfraaien, minder opvallend maken of ervoor zorgen dat je minder hinder ervaart aan je litteken.

Om het best haalbare resultaat te behalen hebben we de keuze uit verschillende methodes:

Microneedling behandeling

Littekenmassage

Lymfetaping

Siliconentherapie

Helpt het om een litteken crème te gebruiken?

We krijgen vaak de vraag of een litteken crème kan helpen tegen littekens. Helaas kan geen enkele crème een litteken echt verwijderen, of het verminderd wordt is nog maar de vraag. In wetenschappelijk onderzoek wordt het effect van litteken crèmes vooral ontkracht. Vitamine E of uier crème zouden beiden geen positief effect hebben op de verbetering van een litteken. Wel kan het natuurlijk fijn aanvoelen om je litteken wat extra aandacht te geven door middel van een crème. 

Wordt een littekenbehandeling vergoed?

De behandeling van littekens wordt in sommige gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Vraag je verzekeraar naar de polisvoorwaarden. Huidtherapie Schuytgraaf is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en is geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Back to top