Huidbultjes

Huidbultjes

Zowel op het lichaam als in het gezicht kunnen na verloop van tijd bultjes of plekjes ontstaan. Deze huidbultjes zijn meestal goedaardig maar worden, omdat ze als ontsierend worden ervaren, toch vaak verwijderd. Huidbultjes zijn vaak gemakkelijk te verwijderen of verminderen door middel van behandelmethodes als cryotherapie, coagulatietherapie, of peelings. 

Wat zijn huidbultjes?

Hoe ouder je wordt, hoe meer bultjes en plekjes er verschijnen op je lichaam of in je gezicht. Vaak zijn deze bultjes goedaardig. We noemen ze ook wel goedaardige huidtumoren. Dat klinkt heel eng, maar deze bultjes richten geen schade aan het lichaam aan. Een tumor betekent namelijk een opeenhoping van weefsel en cellen. 

Bultjes kunnen veroorzaakt worden door verstopte talgklieren, woekering van bindweefselvezels, ontstekingen of door stuwing in oppervlakkige bloedvaatjes.

Mochten we een huidbultje niet vertrouwen dan sturen we je altijd door naar je huisarts. 

Wat voor soort huidbultje heb ik?

Er zijn veel soorten huidbultjes die er elk iets anders uit zien: 

  • Dermatosis papulosa nigra: Deze bruine wratjes/vlekjes komen vooral voor bij mensen met een donkere huid. Meestal zien we ze in het gelaat. Deze bultjes zijn eerst huidkleurig, maar kunnen naar verloop van tijd bruin tot zwart van kleur worden. 
  • Fibromen: Steelwratjes, een andere benaming voor fibromen, zijn goedaardige huidgezwellen die veel voorkomen. Ze komen vaak voor in de hals, liezen, oksels of onder de borsten ter hoogte van de bh-band. Fibromen kunnen dezelfde kleur als de huid hebben maar kunnen ook donkerder zijn dan de huid.
  • Gerstekorrels: Heb je een klein, wit-gelig bultje ergens rond je ogen? Dan kan dat wel eens een gerstekorrel (milia) zijn. Dit is een talgbultje wat gevuld is met keratine. Het is erg verleidelijk om dit zelf te verwijderen maar dit kan littekenvorming of ontsteking tot gevolg hebben. Laat het dus makkelijk en snel verwijderen bij een huidtherapeut.
  • Kersenwratjes: Dit rode bultje wordt ook wel een bloedblaar of cherry angioma genoemd. De medische Latijnse naam is angioma senilis, wat ‘vaatgezwellen op de oudere huid’ betekent. Kersenwratjes zijn uitstulpingen van de kleinste vaten in het lichaam die zich tot kleine rode bulten op de huid vormen.
  • Verruca seborrhoica (ouderdomswratten): Zoals de naam al doet vermoeden komen deze bultjes met de leeftijd. Ze hebben een geel/bruine kleur en een ruw oppervlak. Ouderdomswratten zijn veelvoorkomend bij zowel mannen als vrouwen. 
  • Syringomen: Syringomen ontstaan door verstopte zweetkliertjes in de huid. We zien deze bultjes vooral bij vrouwen en ontstaan vaak al rond de pubertijd. Het zijn doorzichtige bultjes die vooral voorkomen rond de ogen, in de oksels, rondom de navel, op de hals en borst en in de schaamstreek. 
  • Talgklierhyperplasie: Deze zichtbare vergroting van talgklieren in de huid worden voornamelijk veroorzaakt door huidveroudering, waarschijnlijk door blootstelling aan de zon. Zodoende komt talgklierhyperplasie vooral voor in het gezicht. Het zijn vaak meerdere bultjes die ietwat geel en gelobd zijn. 
  • Xanthelasma: Deze bultjes zijn vetophopingen, en komen vaak pas op latere leeftijd voor. Ze ontstaan door een stoornis in de vetstofwisseling. Xanthelasma kan erfelijk zijn. 

Hoe wij huidbultjes behandelen

Het is bij bultjes vooral belangrijk om te vermelden dat, hoe verleidelijk het soms ook is, je nooit zelf moet proberen de bultjes te verwijderen. Dit kan huidschade, littekens of ontsteking tot gevolg hebben. Gelukkig hebben wij veel verschillende behandelmethodes om uit te kiezen, zodat we jouw bultje effectief kunnen behandelen en vaak zelfs compleet kunnen verwijderen:

Cryotherapie

Coagulatiebehandeling

Medische peelings

Hoe kan ik huidbultjes voorkomen?

Naast altijd een goede zonbescherming te gebruiken en overmatige blootstelling aan uv-straling te voorkomen, is er helaas weinig wat je zelf kunt doen om goedaardige tumoren tegen te gaan. Vroeg of laat zal bijna iedereen te maken krijgen met een vorm van huidbultjes. Gelukkig kunnen deze geen kwaad en kun je er heel oud mee worden! Als de huidbultjes toch als ontsierend ervaren worden kunnen ze gemakkelijk verwijderd worden door en huidtherapeut. 

Back to top